Fettistag

Ja idag var det fettisdag men är inte alls sugen på att gå och köpa någon, får inte heller det eftersom jag inte får äta lakos, så det är ju inte så kul i alla lägen. Saknar mest chokladen, för en viss tid på månaden måste man bara ha choklad så då blire tufft. Men de är ju bra om man tänker långsökt, onyttigt med choklad båe för hyn och magen så tack ändå att jag fick det. 
Men min mamma är typ bäst för hon har gjort semler som jag kan äta så blir nog någon semla ändå ikväll. 
Alltså de semlorna mamma bakat är assöta, skit småa:D

Semlor



Någon som funderar på att göra semlor idag så har ni ett recept här, tar inte lång tid alls, någonting att göra i denna kyla och långa tråkiga tisdag

Klocka Tid: 2 timmar

Muffins 14 st


Du behöver:
75 G
Margarin/smör
2½ dl mjölk
25 G jäst
½ tsk salt
½ dl socker eller vit sirap
1 tsk kardemumma, sött eller mald
7-8 dl vetemjöl
1 ägg

Fyllning:
200 g
Mandelmassa
1dl mjölk

Garnering:
2-3 dl vispgrädde
florsocker
 

Gör så här:

Bullar:


Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir rumsvarmt.


Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om.


Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornssalt efter hand och arbeta degen smidig och blank med t.ex. elvispens degkrokar.


Ställ bunken på en dragfri plats med rumstemperatur, lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.


Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 14 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl, ca 30 minuter.


Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem därefter mitt i ugnen i 225-250 grader i 8-10 minuter.

Låt bullarna kallna.


Välj en av fyllningarna.


 - Fyllning med köpt mandelmassa:

 Skär av locken. Ta så mycket mandelmassa du vill ha, gröp ur endel av inkråmet och blanda detta. Värm mjölken (ungefär några matskedar räcker). Häll på lite mjölk så att det går att röra till en smidig röra. Lägg röran i hålen i bullarna.


 - Fyllning med egen mandelmassa:

Värm mjölken. Skär av locken och gröp ur endel av inkråmet.

Kör sötmandel, mjölk, inkråm och socker i en mixer. Lägg röran i hålen i bullarna. Skulle man göra denna fyllning till alla 14 bullarna skulle det gå åt 125 g mandel, 1 dl mjölk och 1 dl socker.


Garnering:

Vispa grädden. Det går åt ungefär ½ dl grädde per semla. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0